Her er de tre solråd, du bør kende

Profilbillede
dato

Hvis ikke du allerede har styr på solrådene, kan du blive klogere på de tre S’er lige her. Så er du helt klar til ferien - både herhjemme og i udlandet.

Sommeren er over os, temperaturen stiger, og vi opholder os mere udendørs. Men selvom den danske sommer ikke altid melder solgaranti, bør du stadig være opmærksom på UV-indekset. Det er derfor en god idé at kende til de tre solråd: Skygge, solhat og solcreme. 

1. Skygge
Solens stråler er stærkest mellem kl. 12.00 og 15.00 i Danmark. Det er derfor en god idé at søge skygge i dette tidsrum på dagen. Men selv i skyggen skal du dog være opmærksom, da solens UV-stråling reflekteres i vand, sand og i overflader på bygninger. 

2. Solhat
Den mest effektive måde at beskytte sig mod solen er at bruge solhat og tøj. Jo tættere stoffet er vævet, jo bedre vil det også beskytte mod UV-stråling. Tøjet må dog stadig gerne være rart at have på.

Du skal også huske at beskytte dit ansigt, nakke og hårbund. Her kan du med fordel bruge en solhat med bred skygge. De steder, hvor tøjet ikke dækker, skal du stadig huske at beskytte huden med solcreme. 

3. Solcreme
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du bruger mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30, hvis du rejser sydpå. Selvom solcreme er danskernes yndlings-solbeskyttelse, smører de fleste det for tyndt ud. Derfor skal du altid komme rigeligt på. Faktisk skal du bruge meget mere, end du tror. 

Det er en god idé at smøre sig ind to gange. På den måde sikrer du dig, at du har smurt hele din krop ind, før du går ud i solen.

Kombiner alle tre
Hvis du kombinerer flere af solrådene, vil du være endnu bedre beskyttet. En god huskeregel er at solbeskytte dig, hvis UV-indekset er tre eller derover. 

Faktisk kan 9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft undgås  hvis du tænker dig om, når du opholder dig i solen. Det er nemlig den totale mængde af UV-stråling og solskoldninger, du får gennem livet, der er afgørende for din risiko for at få modermærkekræft.

Du får UV-stråling uanset om du tager til stranden eller bare luger ukrudt i din have.
Derfor kan det også være en god idé at tjekke UV-indekset, når du opholder dig udendørs.

Hvis du vil sikre dig, at du altid har styr på dagens UV-indeks, har Kræftens Bekæmpelse udviklet en gratis UV-app, som du kan hente her. 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse / TrygFonden