Så skal Skjern-Tarm have en helhedsplan

Skjern Å deler Skjern- og Tarmområdet, men forener også de to byer bl.a. i et fælles turismefremstød
Profilbillede
dato

Ny helhedsplan skal finde kernen i Det Fælles Visionære for Skjern og Tarm - og bygge videre på de mange udviklingsidéer og tanker, der allerede eksisterer i de to byer samt i å-dalen og engene imellem dem.

Grønne områder tværs gennem byen, haver i en tidligere vandtank og musik i den gamle remise. Kultur på mejeriet, kunst i bybilledet, skaterpark på posthusgrunden og møbelmuseum i stationsbygningen.

Der er masser af ideer i Skjern og Tarm til at udfylde de overflødiggjorte kulturhistoriske bygninger og grunde. Og der er gode tanker i planerne for udviklingen af de to byer - og i de fællestræk og gensidige interesser, der eksisterer.

Og dét er netop, hvad den helhedsplan, som over de kommende ca. 18 måneder skal udarbejdes for området, skal omfavne og udbygge.

Bag helhedsplanen står Ringkøbing-Skjern Kommunes byplanlæggere i fællesskab med Skjern Udviklingsforum, Udviklingsforum Tarm, handelsstandsforeningerne og alle interesserede borgere.

Centrum i helhedsplanen er de udviklingsprojekter, tanker og ideer, der allerede er i de to byer:

"Vi vil i fællesskab arbejde for at skabe en bæredygtig helhedsplan for Skjern, Tarm og det fælles visionære, der eksisterer imellem de to byer - fysisk omkring åen og Skjern Enge og på et overordnet plan," siger planlægger i Ringkøbing-Skjern Kommune, Anne-Marie Bøgh. 

Tidligere har kommunen i samarbejde med lokale borgere udarbejdet helhedsplaner i bl.a. Ringkøbing, Videbæk og Stadil-Vedersø.

Tanken med en helhedsplan er, at den skal understøtte eksisterende ideer og tanker og styrke igangværende og kommende udviklingsprojekter. Samtidig skal den være med til at sætte udviklingsprojekterne ind i en sammenhængende ramme, så de trækker i samme retning.

"Arbejdet med en helhedsplan vil betyde, at der kommer nye spillere på banen; folk, der kan se udviklingen af området med nye øjne og som kan komme med nye ideer eller videreudvikle gamle ideer," siger Steen Rosby.

Han er formand for Tarm Udviklingsforum og peger på, at der allerede er et godt samarbejde mellem Tarm og Skjern, bl.a. gennem Gentænk Skjern og Nytænk Tarm og det fælles turismefremstød.

"Vi er to byer med hvert vores DNA, men vi har også en fælles interesse i, at vi udvikler os i takt og i samarbejde," siger han.

Også i Skjern peger formand for Skjern Udviklingsforum, Lars Foged, på, at arbejdet med den kommende helhedsplan skal udarbejdes i fællesskab mellem de to byer og deres befolkninger:

"Vi har ventet længe på chancen, og nu skal det være. De andre centerbyer i kommunen har været igennem processen og har haft stort udbytte af at få befolkningen inddraget i små og store projekter. I ventetiden har Skjern haft sin Gentænk og Tarm sin Nytænk. Det bygger vi naturligvis solidt videre på," siger han og understreger, at alle er melkomne til at deltage i arbejdet med helhedsplanen.

"Vi har visioner for det gode samarbejde, samtidig med, at vi over åen er enige om at begge byer skal styrkes i deres identitet og virke. Helhedsplanen vil samle op og give os et rygstød. Vi forventer os meget af processen, og jeg håber virkelig, at rigtig mange mennesker vil engagere og involvere sig," siger Lars Foged.

Helhedsplanen for "Skjern-Tarm og Det Fælles Visionære" vil blive skudt i gang ved et såkaldt kick-off borgermøde i slutningen af september. Den endelige dato vil blive meldt ud på et senere tidspunkt. 

Kontaktinformation

Anne-Marie Bøgh, planlægger, Ringkøbing-Skjern Kommune, 99 74 16 87, anne-marie.boegh@rksk.dk (kan kontaktes kl. 12-15.30 den 14.-16. juli og efter den 16. august)

Steen Rosby, fmd. Tarm Udviklingsforum, 22 11 0505

Lars Foged, fmd. Skjern Udviklingsforum, 20 33 63 59

Kilde: Ringkøbing-Skjern Kommune